Een spannende, oude plek

15 maart, 2021


Over het schrijven van De Grote Race

In 2015 ging ik voor het eerst naar Taiwan. Mijn broertje woont er al een aantal jaar en ook mijn ouders kwamen altijd razend enthousiast terug van hun bezoeken, dus ik was ontzettend benieuwd naar het land en de cultuur.

Op een van de dagen gingen we met een rammelend busje naar Wulai. Een dorpje in de bergen van Taiwan waar mensen heen gaan voor de warmwaterbronnen. In plaats van naar de bronnen gingen wij met een oud treintje, waar vroeger het hout mee vervoerd werd, verder de bergen in richting Yun-Hsien.

Yun-Hsien is een oud, vervallen pretpark. Het was ooit het eerste pretpark van Taiwan, maar door verschillende orkanen is het verwoest en nooit meer helemaal opgebouwd.

De oude zwembaden zijn leeg, de vakantiehuisjes zijn vervallen en overgroeid en ergens staan nog de karretjes van een oud spookhuis.

De enige manier om op deze verlaten plek te komen, is een oude kabelbaan die je metershoog over een rivier tilt. Als de laatste cabine van de avond naar beneden is vertrokken, zit je vast!

Toen ik door Yun-Hsien liep, was ik meteen diep onder de indruk van deze locatie en ik wist dat ik hier een verhaal over wilde schrijven. Het was de perfecte plek voor een spannend avontuur met een vleugje magie.

In 2018 begon ik met schrijven van De Grote Race nadat ik van mijn broertje hoorde over de legende achter de Chinese sterrenbeelden. Langzaam maar zeker kregen alle dieren van De Grote Race een eigen karakter en ook de hoofdpersonen Li en Nao kwamen steeds meer tot leven.

Het verweven van bestaande plekken met een eeuwenoude legende en met mijn eigen fantasie was een leuke maar soms ook lastige uitdaging. Het was voor mij belangrijk om de Taiwanese elementen zo authentiek mogelijk neer te zetten en meer mensen enthousiast te maken voor dit prachtige eiland.

Tijdens mijn research voor ‘De Grote Race’ ontdekte ik dat Wulai ‘Heet en giftig’ betekent. Dat heeft natuurlijk ook een plek gekregen in het verhaal.

Wil je weten hoe?

Vanaf 13 april 2021 is De Grote Race overal verkrijgbaar!